Könyvuniverzum

Mit olvastam 2021-ben?

2022. január 12. - Könyvuniverzum

A 2021-es év kicsit nem úgy jött össze, ahogyan terveztem olvasási szempontból, de azért annyira rossz sem volt. Összesen 42 könyvet olvastam el, ami eggyel alul marad a 2020-ban elolvasott könyvek számától.

2021-es_olvasmanyok.JPG

Tovább

Sally Rooney: Hová lettél szép világ

Sally Rooney új regénye maga az élet.

Kicsit olyan, mintha mindannyiunkról szólna, így tehát könnyedén bele tudjuk képzelni magunkat a szereplők életébe, ki így, ki úgy. 

hova_lettel_szep_vilag.JPG

A regény 4 fiatal életének egy olyan szakaszáról szól, ami jelentős az életükben. Mindannyian keresik a helyüket, keringőt járnak a kapcsolatokkal, sokszor nem veszik észre, hogy az orruk előtt a boldogság.

A szerelmet keresik, holott elég lenne csak kinyitni a szívüket egy kicsit jobban.

Bizonytalanok, félnek, szeretnének megfelelni az elvárásoknak, amit az élet eléjük gördít, közben nagyon is tudatában vannak, hogy milyen változások történnek körülöttük, akár a klímaváltozás, akár a politika terén, akár családi, baráti kapcsolatokban.

Alice egy vidéki tengerparti városkába költözik teljesen egyedül, miközben híres író. Újra kell definiálnia magát és ki kell találnia, hogyan tovább, mert egy kisebb alkotói válságba került.

Itt ismerkedik meg Felixszel, aki különös szerepet kezd el betölteni a lány életében. Kezdetben látszólag érthetetlen okokból töltik együtt az idejüket, de úgy tűnik Alicenak valamiféle kapaszkodó a fiú a való világhoz.

Alice barátnője Eileen egy irodalmi lapnál szerkesztő. Az ő barátságuk már az egyetem óta tart, mostanában azonban ritkán találkoznak. A regény nagy részében az ő levelezéseikből derül ki sok minden az életükről és az éppen zajló történésekről.

Simon pedig Eileen gyerekkori barátja, akivel a mai napig amolyan legjobb barátok, de szinte már az első pillanattól fogva érezni, hogy köztük ennél sokkal több van, csak nem veszik észre.

Az ő négyesük, annak ellenére is, hogy vannak benne konfliktusok, megingathatatlannak tűnik. Fiatalok, keresik a helyüket, de közben meg is élik az életüket, habár nem tudják, de ez az időszak életük egyik legjelentősebb szakasza.

Alice karakteréről egyébként nekem végig maga az írónő jutott eszembe, és utólag olvastam is, hogy egy kicsit ő is magához hasonlítja a szereplőt.

Sok jó könyvet olvastam már idén, de ez az egyik, ami a legjobban tetszett.

Úgy érzem nálam nagyon betalált ez a sztori. Eddig ez a könyve tetszett a legjobban a szerzőnek és mérföldekkel vezet a többi előtt. Tele vannak élettel a sorok, holott Sally Ronney író stílusa nagyon „minimalista”, amit úgy értek, hogy számomra teljesen le van csupaszítva. Egyszerű, tényszerű mondatok, mégis körüllengi a szöveget valami megfoghatatlan. Mintha sosem árulna el mindent, és az olvasó képzeletére bízza, hogy fejtse meg. De éppen ezért működik annyira jól.

Érdemes elolvasni, akár a karácsonyfa alá is bekerülhet.

A szerző korábbi könyvéről itt írtam: Normális emberek

A könyvet itt vásárolhatjátok meg: Sally Rooney: Hová lettél szép világ 

 

Sally Rooney: Hová lettél szép világ, 21. Század Kiadó, 2021, Fordította: Dudik Annamária Éva

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.Matthew McConaughey: Zöldlámpa

Emlékszem, azonnal érdekelni kezdett Matthew McConaughey könyve, amikor megláttam, hogy érkezik. Nem mintha különösebben rajonganék Matthew-ért, de azért jó színésznek tartom, és igazán kíváncsi lettem, hogy mégis miről írt könyvet.

zoldlampa.JPG

Valójában imádok életrajzi könyveket olvasni olyan emberekről, akik egy kicsit is érdekesek számomra, mert így rengeteg plusz információt megtudhatunk az adott személyről. Ilyenkor nem csak ők az a híres ember, akiről ezt-és ezt tudjuk, hanem a legtöbbször „levetkőznek” a lapokon a szó legjobb értelmében és megérthetjük mitől váltak azzá, akiknek ismerjük őket. Így volt ez Michelle Obama és Ed Sheeran könyvével is, így fenntartásokkal ugyan, de kíváncsisággal telve vágtam neki a Zöldlámpának.

Megmondom őszintén Matthew McConaughey valahogy beragadt nekem a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt című filmjébe, és holott a jó pár romantikus vígjátékon kívül is számos filmet láttam vele, amikor nem ilyen szerepeket játszott, valahogy a fejemben még mindig a jóképű, szexi pasi képe élt.

Éppen ezért hatalmas pozitív élmény volt elolvasni a könyvét, mert nagyon is árnyalta a róla kialakított képemet a lehető legjobb értelemben.

Matthew ugyanis egy rendkívül tudatos és tehetséges ember, aki véleményem szerint egyáltalán nem véletlenül tart ott az életében és a karrierjében, ahol. Volt bátorsága, kitartása, és rendkívül tudatosan állt minden egyes szerepéhez, ami végül a világhírnévig repítette.

Soha nem félt kiállni önmagáért, és habár kapott egy-két pofont az élettől, képes volt felismeri ha hibázott és tanulni ezekből. Mindig előre tekintett és elképesztő hite is segítette az útján.

A családi értékek mindig is fontosak voltak számára, sőt kifejezetten családcentrikus ember, feleségével három gyermeket nevelnek.

A könyve pedig igazi kuriózum. Nem egy hagyományos értelemben vett életrajzi regény, ugyanis rengeteg napló bejegyzést, verseket, személyes írásokat is tartalmaz. Hiszen Matthew naplót vezet évtizedek óta, és ezt is felhasználta a könyve megírásakor. Saját bevallása szerint könyve egy szemléletkönyv, egy szerelmes levél az élethez.

Ettől válik nagyon emberivé és igazán különlegessé a Zöldlámpa.

És, hogy mi az a Zöldlámpa?

Matthew szerint:

A ZÖLDLÁMPA AZT JELENTI, HOGY MEHETÜNK: HALADJUNK TOVÁBB, előre. Az utakon úgy van elhelyezve, hogy biztosítsa a forgalom zavartalan áramlását, és jó beállítás esetén több jármű is több zöldlámpát kap egymás után. … Életünkben a saját utunkat igazolja. „

Ez a könyv arról szól, hogyan kapjunk el minél több igent a nemek világában és hogyan ismerjük fel, amikor egy nem igent is jelenthet. Ez a könyv a zöldlámpákról szól és annak tudatosításáról, hogy a sárga és a piros is előbb-utóbb zöld lesz.”

Hát valahogy pontosan így kell elképzelni egy olyan ember életrajzát, aki nagyon is tisztában az értékeivel, és hogy mit akar az élettől. És mindezt nem fél megélni.

Ha egyetlen mondattal kéne jellemeznem a könyvet azt mondanám: A Zöldlámpa egy IGEN az életre!

Nekem rendkívüli pozitív élményt nyújtott a Zöldlámpa, amely a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg. Örülök, hogy elolvastam. Sőt, talán jobban oda fogok figyelni mostantól az én saját Zöldlámpáimra is.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, legyetek akár rajongók, akár csak egy jó könyvet szeretnétek olvasni. A Zöldlámpa mindig jó választás!

A könyv megvásárolható a 21. Század Kiadónál: Zöldlámpa

 zoldlampa_kepkivagas_1.JPG

süti beállítások módosítása