Könyvuniverzum

Sarah Turner: Stepping up - Beth felnő

2024. január 24. - Könyvuniverzum

Ismeritek az érzést, amikor egy könyvnél már fülszöveg alapján tudjátok, hogy ez a könyv nagyon nektek való, azonnal elkezd behúzni és imádni fogjátok az egészet!?

Nálam pontosan ez történt Sarah Turner könyvével. (Jó, mondjuk elég sok könyvvel megesik ilyen az esetemben.)

 stepping_up.JPG

De mégis: a Stepping up egyszerre sírós – nevetős története teljesmértékben beszippant, jól megrág és rengeteg sírást generál. Ez nem egy igazán könnyed sztori, tényleg nehéz és tragikus események történnek már a könyv legelején. De pontosan emiatt lesz a végére egy igazán kerek szívszorító és szívmelengető történet.

Beth soha semmit nem csinált huzamosabb ideig. Aztán egy reggelen feje tetejére áll az élete, miután a nővére és férje autóbalesetet szenvednek, Emmy kómába kerül, míg Doug, a férje nem éli túl a karambolt. Korábban Beth-t jelölték meg a gyerekeik gyámjának, így Beth-nek egyszerre kell megbirkóznia számos olyan dologgal a gyász és a nővere miatti aggódás mellett, amit soha nem csinált még. Két gyermek pótanyukája lesz a szüleik helyett, és szinte mindent elront, amit csak el lehet rontani.

De a sok kezdeti kudarc ellenére mindent megtesz a gyerekekért, és egyre fontosabbá válik az életükben, pedig irtózatosan nehéz megbirkózni egy gyászoló és dühös kamasz lány szeszélyeivel és egy 4 éves energiabomba kisfiúval. Egyikük sem érti, hogyan történhetett ez a családjukkal és tudják, hogy csak egymásra számíthatnak, még ha ez nem is annyira egyszerű, kiváltképp az elején.

Számomra nagyon szerethető karaktereket írt a szerző, mindenki álláspontjával könnyű azonosulni, de persze mégis Beth-nek szurkolunk a legjobban, mert óriásit megy a regény folyamán. Sok személyiségfejlődést elolvastam már különöböző könyvekben, de Beth mindegyiken túltesz. Mert ő a nulláról indulva válik egy csodálatosan gondoskodó nővé, aki talán élete legnehezebb szerepét kapta meg egyik pillanatról a másikra. Botladozva, hibát hibára halmozva, embereket megbántva menetel előre, és soha nem adja fel.

Nagyon szép történet ez a család erejéről is. Beth szülei nagyon sokat segítenek nekik, még ha időnként össze is zördülnek, de ne felejtsük el, hogy mindenki gyászol és aggódik Emmyért, és a gyerekekért,  így néha összekapaszkodva, néha egymás mellett próbálnak előrejutni napról-napra az életben. Nem lesz klasszikus happy end a vége, hiszen ez a történet nem is lehet. Azonban az élet megpróbáltatásait megszelídítve néz Beth és családja a jövőbe és bíznak abban, hogy a világ visszaáll számukra valamiféle normalitássá, még ha ez oly nehéz is az esetükben.

"- Tudod, hogy nincs most barátnője. Mármint Gregnek - jelent meg anya arca a látóteremben.

- Az jó - válaszoltam. - Randira akarod hívni?

Észleltem, hogy apa kuncogni kezd mellettem."

Összességében nagyon ajánlom ezt a regényt, kicsit megrendítő, de a lapjai telis-tele vannak szeretettel, szerethető karakterekkel és reménnyel. A nehéz téma ellenére is nagyon vicces.

A könyv megvásárolható a Next 21. Kiadó oldalán: Sarah Turner: Stepping up

(Sarah Turner: Stepping up, Next 21 Kiadó, 2023)

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása