Könyvuniverzum

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

2021. október 06. - Könyvuniverzum

Paula Hawkins várva várt új regénye egy izgalmas krimi, ami remekül megírt, végig fenntartja a figyelmet, izgalmasan növeli a feszültséget és egyszerűen nem lehet letenni.

lassan_izzo_tuz.JPG

Egyetlen bajom volt csak vele, hogy már viszonylag az elején rájöttem ki a gyilkos. Ami egyébként nem tette kevésbe élvezetessé a könyvet, mert nagyon jól kidolgozott a történet szuper karakterekkel. 

Mindegyik szereplő cipel valamit, és ezáltal egy csomó sztereotípiát rájuk tudunk aggatni olvasás közben, és mindegyiket elítélhetjük, de közben fel is menthetjük a tetteikért.

4 nő és 3 férfi története ez gyakorlatilag, akiknek sorsa összefügg, anélkül, hogy tudnának róla. 

Danielt, a fiatal tehetséges művészt egy nap holtan találja a szomszédja. A nyomozás elindult, és ahogy haladunk előre a sztorival szinte mindenki gyanús lesz:

  • Carla és Theo az áldozat gyászoló nagynénje és nagybátyja, akikről kiderül, hogy az életükben semmi nem igazán az, aminek látszik. 
  • Miriam, a kotnyeles vénlány szomszéd, aki gyanús is, de végül más szálon válik főszereplővé. 
  • Laura, a sértett egyéjszakás kaland, akiknek nem makulátlan a múltja de számos oka van annak, hogy ilyenné vált. 

Nem érdekel mit hiszel! Meg ne haragudj, de szerintem te kettyós vagy. Egyáltalán honnan tudjam, hogy igazat beszélsz? Egyáltalán honnan tudjam, hogy láttál engem a hajón? Egyáltalán honnan tudjam, hogy igazat állítasz-e, amikor azt mondod, hogy te találtad meg? Lehet, hogy nem is te találtad meg. Lehet, hogy élt és virult, amikor lementél oda! Lehet, hogy te vágtad bele a kést!*

Mind mind egy személyes tragédia miatt sérültek, ami egy gyilkossághoz vezetett és bizony köztük van az elkövető. 

De a rendőrség vajon jó nyomon jár?  Ha kellene bármelyik szereplő lehetne gyanúsított...

Nagyon érdekes, ahogyan az írónő felépítette a szereplőket, számomra mindegyik egyszerre volt szimpatikus és taszító is.

De a történet egy másik szálon is fut.

A regény a regényben pedig különösen jól működik, mert tudjuk, hogy a regény részleteknek nagy a jelentősége, sejtjük is, hogy kiről /miről szól, a szemünk előtt, a lapokon bontakozik ki egy régi tragédia, ami nem függ össze a gyilkossággal, de mégis fontos, több szereplőt is érint.

Tanulságos volt olvasni, hogy egy-egy félresiklott dolog mennyire más felé terelheti az ember életét.  Hogy egy-egy személyes tragédiát mennyire tudnak feldolgozni és mit okoz az a későbbiekben. Alapigazság, hogy a dolgok a legtöbbször nem úgy vannak, mint ahogy tűnnek és ebben a könyvben ez kiválóan működik. 

Akadt egy két meglepő fordulat is, ami kifejezetten izgalmassá tette a történetet, ezeket azonban most itt nem árulom el, mert az már spoiler lenne.

Paula Hawkins pedig a korábbi könyveihez hasonlóan továbbra is fantasztikusan ír, így azt tudom mondani hogy az ősz egyik legizgalmasabb olvasmánya lett számomra a Lassan izzó tűz.

A könyvet itt tudjátok megvásárolni: Paula Hawkins: Lassan izzó tűz 

Paula Hawkins: Lassan izzó tűz

21. Század Kiadó

2021

Fordította: Tomori Gábor

(* Paula Hawkins: Lassan izzó tűz, 171. oldal)

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

 

süti beállítások módosítása