Könyvuniverzum

Patak Gyöngyvér: Család a dombon

2023. február 16. - Könyvuniverzum

Egy nagycsalád élete sohasem unalmas. Egyszerűen mindig történik valami, mindig van valami megoldandó feladat és semmi sem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik!

csalad_a_dombon_borito.JPG

Egy anyának is lehetnek nagy álmai. Ugye?!

A város egyik legrégebbi lakótelepén kilátástalan az élet - szó szerint és képletesen is -, főleg egy kisbabával, és Gyömbi úgy érzi, nem maradhatnak itt tovább. Nagy családra vágyik, hatalmas álmai vannak, és ehhez levegőre van szüksége. A szomszédos falu, ahova kis családjával elmenekül, békét és nyugalmat ígér, ám hamar kiderül, hogy ahol férfiak és gyerekek élnek - utóbbiból ráadásul egyre több -, ott minden van, csak béke és nyugalom nincs. S néha mintha itt is elfogyna a levegő... Zajlik az élet - kihívások, küzdelmek, szerelmek, barátságok, harcok és békekötések, tervek, álmok, mindennapi taposómalom, különleges kalandok, kínos helyzetek és hétköznapi csodák. Hogyan sikerül ebben az általános zűrzavarban az ember lányának végre megtalálnia az álmait, a vágyait, a boldogságot és önmagát? Egyáltalán, honnan lehet tudni, mi is a boldogság?

A könyv számos kérdést felvet mind a családi élet, mind a munka- valamint kapcsolatok terén és néha bizony nem az lesz a megoldás, a helyes út, amit elképzelt a Patak család magának. De ez nem jelenti azt, hogy ne kapnánk meg az általános igazságot: ahol szeretet van, ott minden meg van.

A könyv egyik legnagyobb varázsa, hogy hol sírva nevetünk, hol megkönnyezzük a történéseket. Egy állandó hullámvasúton ülünk az első sorból nézve Gyöngyvérék történetét és közben arra gondolunk, ez akár velünk is történhetne. Mint, ahogy történik is. Minden egyes leírt mondat maga az élet! Csodálatosan fűszerezve humorral, poénokkal, néhol egy kis sírással.

Gyakorló anyukaként olvasni a könyvet egyrészről fedülés, másrészről hatalmas megnyugvás volt számomra, hiszen jó azt látni, hogy minden, ami a mi életünkben zajlik az másnál sem történik másként.

Gyömbi könyve annyira életszerű, hogy szinte mi is ott vagyunk a Patak család mindennapjaiban. Együtt nézzük a gyerekek érkezését, az építkezést, ahogy egy házasság és a család élete alakul. Munka, szerelem, nehézségek, veszteségek és mindeközben rengeteg öröm, rengeteg vicces vagy éppen megható szituáció kísérik a napokat. Pont úgy, ahogy mindenkinél.

A Patak család egy átlagos család. Kivéve hogy az anyuka írt róluk egy könyvet. És ezt a könyvet minden szülőnek el kellene olvasnia, hogy lássa minden kisgyerekes család átéli szinte ugyanazokat a szituációkat! És minden még gyermeket tervezőnek is jó szívvel ajánlom, mert így kapnak egy vicces történetbe foglalt képet arról, hogy milyen is lesz/lehet majd az életük.

De nem csak ezek miatt érdemes olvasni a Család a dombon-t, hanem mert egy rendkívül olvasmányos, jól megírt történet ez, ami kiváló szórakozást nyújt bármikor is olvassuk!
Egy biztos: Gyöngyvér könyve nagyon is rávilágít, hogy humor nélkül nem nagyon lehet / érdemes csinálni ezt a gyereknevelősdit!

Ha szeretnétek ti is betekintést nyerni ebbe a csodálatos család mindennapjaiba, ne habozzatok, és olvassátok el a könyvet! (Én már alig várom a következő részt!)

 

Itt tudjátok megrendelni: Család a dombon

Patak Gyöngyvér: Család a dombon, Álomgyár Kiadó, 2022

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása