Könyvuniverzum

Olvasás közben mind Sophie konyhájában szeretnénk lenni

Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei

2021. július 28. - Könyvuniverzum

Provence rajongóként nem is volt kérdés, hogy szeretném elolvasni ezt a könyvet, magamba szívni az egész életérzést – idén utazás helyett is.

sophie_valroux_titkos_francia_receptjei.JPG

A történet egyszerű, egy franciaországi gyökerekkel rendelkező new yorki lány nagy álma, hogy sztárséf legyen nő létére. Sophie álma szinte már karnyújtásnyira van, amikor csúf árulás áldozata lesz, és az álmai egy szempillantás alatt foszlanak semmivé.

Sophie még gyerekkorában, a franciaországi nagymamájától tanult főzni, mindent, amit tud gyerekkorában szívta magába. Ám a rég nem látott nagymamája kórházba kerül, így a lánynak nincs ideje tovább a sebei nyalogatására, indulnia kell gyermekkora helyszíne felé: nagyanyja dél-franciaországi kisbirtoka felé.

Ám a birtok koránt sem úgy néz ki, mint Sophie emlékeimben élt, ez a ház egy luxus szálloda két nagy hírű konyhával.

Sophie-t egyik meglepetés éri a másik után, és a kastély személyzetének fogadtatása is vegyes, de nagyanyja szeretete és bizalma és egy-két igaz barát támogatása mellett Sophie talán megtalálja amit keres.

Ha egyetlen mondattal kellene leírnom a könyvet, akkor ezzel tenném: Imádtam az egészet úgy ahogy van.

Az ízek, az illatok szinte kilépnek a lapokról, komolyan összefut a nyál a szánkban olvasáskor és azon nyomban Sophie konyhájában szeretnénk lenni. A szerző ugyanis úgy ír az étteremben készülő ételekről, hogy legszívesebben azonnal megkóstolnánk őket.

Emberi sorsok, újrakezdés, rengeteg finomság és csodálatos emberi kapcsolatok sora jelenik meg a lapokon. Habár a titkok beárnyékolják a főszereplők életét végül minden és mindenki a helyére kerül.

A regény annyira könnyed és olvasmányos, hogy rendkívül gyorsan lehet haladni vele de ez korántsem jelenti azt hogy sekélyes vagy egynyári könyv lenne. Pont attól működik olyan jól, hogy a mondanivalója egyszerű, mégis fontos.

E mellé pedig azonnal rabul ejti az érzékszerveinket, és ha kíváncsiak vagytok egy-két francia finomság elkészítésére, néhány receptet megtaláltok a könyvben is.

Remek, szórakoztató olvasmány!

További Provence-ben játszódó könyvek, amikről korábban írtam:

Nina George: Levendulaszoba

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

 

süti beállítások módosítása