Könyvuniverzum

Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka

2019. november 14. - Könyvuniverzum

Egy francia író tolllából megírt izgalmas regény a Francia Riviérán. Valószínűleg ezt írnám kezdő mondatnak, ha mindössze egy valóban izgalmas regényt olvastam volna egy francia író tollából. Ez a könyv azonban most számomra többet is jelentett.

musso1.JPG

Habár már többször is említettem itt a blogon, hogy mennyire szeretem Musso regényeit, Az éjszaka és a lányka most valahogy teljesen másmilyen hatást gyakorolt rám, mint az előző két könyve. Ez ugyanis sokkal jobban tetszett azoknál, de meg merem kockáztatni, hogy összes általam olvasott Musso könyvnél is jobban tetszett.

Igen, tudom, hogy egy kicsit elfogult vagyok egyébként a szerző műveivel szemben, de bátran állíthatom, hogy a Park Könyvkiadónál megjelent Az éjszaka és a lányka zseniálisra sikeredett. Tartalmaz minden olyan elemet, amit kedvelek általában egy izgalmas krimiben, plusz azt a musso-i írásmódot, amitől nagyon sokáig tényleg fogalmam sincs a történet végkimeneteléről.

Musso mesterien fonja a szálakat, sokszor az orrunknál fogva vezet, hogy aztán végül ezüsttálcán kínálja fel  azt a megoldást, amire nagyjából sosem gondoltunk volna.

Az alaptörténet szerint Thomas, Maxime és Fanny az iskolájuk évfordulójára érkeznek egy ünnepségre, de a múlt azonnal kísérteni kezdi őket. 25 évvel korábban nyomtalan eltűnt egy tanáruk és egy diáktársuk és mindkettőhöz közük van. Csak éppen nem tudják a másikuk mit tud pontosan és kinek van köze még a gyilkosságokhoz. Valaki pedig fenyegető leveleket küldözget mindhármuknak, így aztán kezdetét veszi egy őrült hajsza az idővel.

musso2.JPG

A tornaterembe befalazott holttestek ugyanis hamarosan előkerülnek és aki az életükre próbál törni az nagyon is jól tudja ezt. Éppen ezért Thomas minden szálat megmozgat, hogy kiderítse honnan leselkedik rájuk a veszély, s közben olyan információkra bukkan, amelyek alapjában változtatják meg egész addig életét.  Sok minden a helyére kerül, de a történet felgöngyölítése során fájdalmas veszteségek is érik. Közben egyetlen cél vezérli már csak a férfit, hogy megvédje a barátait. De vajon ki áll a tragikus eseménysorozat mögött, aki tudhat a 25 évvel korábbi tettükről?

Thomas  a végletekig képes elmenni, hogy összerakja a kirakós darabjait, s közben megtapasztalja azt is, hogy a korábbi tetteink következtében fellépő önvád sohasem múlik el, ám a családi kötelék mindennél fontosabb. Miközben szembe kell néznie anyja hirtelen halálával, akinek igencsak komoly szerepe volt a 25 évvel korábbi tragikus estén, és már soha sem adhat magyarázatot, ám egyeben a megoldást is ő kínálja, amivel megmenekülhetnek balsorsuk elől.

Guillaume Musso ismét lenyűgözőt alkotott, mindvégig fenntartva az olvasó figyelmét, és mesterien kavarva a történéseket egy olyan végkifejlet felé terelve a szereplőit, amitől végül mi is megkönnyebbülünk, hogy sikerült nekik. Annak ellenére is rokonszevesek lettek a szereplők, hogy tettük teljesen elítélendő, az erkölcsi normákon kívül esik, és a törvény is bünteti, ők a családjuknak köszönhetően mégis megússzák.

Érdekesség a könyvben, hogy némely helyszín megegyezik Musso fiatalkorának helyszíneivel, amire és az események valós alapjára szerzői magyarázatot is találunk a regény végén.

Számomra az idei év egyik legjobb olvasmányélményét nyújtotta!

 

Szerző: Guillaume Musso

Cím: Az éjszaka és a lányka

Kiadó: Park Könyvkiadó

Kiadás éve: 2019

Fordította: Füsi Lídia

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

 

 

süti beállítások módosítása