Könyvuniverzum

David Nicholls: Mi

2020. május 20. - Könyvuniverzum

Egy jó házasságért keményen meg kell dolgozni, tudja ezt mindenki jól. De mi van, ha azt hiszed minden rendben és egy éjjel azzal ébreszt fel a feleséged, hogy el akar válni?

img_20200416_135641.jpg

És teszi mindezt ráadásul a közös családi európai körutazás előtt?

Douglas Petersen ötvenes családapa, férj, tudós-kutató és azt gondolja az apróbb mindennapi nehézségeken kívül remek házassága van, feleségével egy majdnem felnőtt fiút nevelnek, és úgy egészében véve teljesen rendben van az élete.

Ám minden egy szempillantás alatt megváltozik, amikor a felesége, Connie bejelenti, hogy válni akar. Holott Douglas észre sem vette, hogy problémáik lennének.

A gondosan előre megtervezett nyaralásra elutaznak még ugyan, s ahogy városról-városra, országból-országba visz az útjuk egyre több problémára derül fény.

Párizsban a nosztalgikus emlékek (korábbai utak és a nászút) mellé Albie-val, a fiúkkal való konfliktusok is felerősödnek, és mire Amszterdamba érnek Douglas úgy érzi valóban elveszítheti a családját. Ami aztán képletesen meg is történik, mert Albie otthagyja őket a nyaralás kellős közepén, hogy a maga útját járja, Connie pedig hazautazik, mert szerinte így nincs értelme a nyaralásnak.

img_20200306_113101.jpg

Douglas viszont marad, és kezdetét veszi számára egy olyan utazás, ami mindent más színben tüntet fel. Pontosabban más szemszögből kezdi el szemlélni az egész addigi életét. Ahogy halad keresztül Európán, ahogy próbálja megtalálni a fiát, hogy rendbe hozza a dolgokat kettejük között fájdalmas és boldog emlékek sorokoznak fel előtte, és kezdi már látni, hol hibázott az évek során. A regény végére Dogulassal együtt eljutunk egy belső megnyugvás féléhez, hiszen az ő belső utazása akár a miénk is lehetne.

A szerző tűpontosan ábrázolja az emberi érzések kavalkádját, azt hogy sokszor a szőnyeg alá söpört dolgok egyszer csak ki akarnak törni onnan, és muszáj lesz szembenéznünk velük. Douglas pontosan ezt éli meg, mi pedig végigkísérhetjük ezen a keserédes úton.

Mivel egy elég hosszú (több mint 500 oldal), összetett könyvről beszélünk, ezért én nem tudtam egyben elolvasni. Többször is úgy éreztem, hogy szünetet kell tartanom, annak ellenére is, hogy érdekelt a folytatás, és tudni szerettem volna, hogyan oldja meg a Petersen család a problémáit.

És talán pontosan ezért gondolom azt, hogy ez egy nehéz de szórakoztató olvasmány. A karakterek nagyon jól kidolgozottak.  David Nicholls olyan mindennapi kapcsolatokról, amik akár a mi életünkben is jelen lehetnének, és éppen ez az életszerűség teszi szerethetővé ezt a történetet. Hiszen ez a történet Mi is vagyunk.

 

David Nicholls: Mi, Európa Könyvkiadó, 2019, Fordította: Neset Adrienn

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása