Könyvuniverzum

Anne Catherine Bomann: Agathe

2020. április 02. - Könyvuniverzum

Egy nőnek sürgősen pszichoterapeutára van szüksége, de az orvos, akit ajánlottak neki nem akarja már elvállani a nyugdíjazása előtt. A kétségbeesett nő mégis bekönyörgi magát, és megkezdik a mindent megváltoztató terápiát. De vajon kinek van nagyobb szüksége a másikra?

img_3116_1.JPG

Anne Catherine Bomann regénye egy óriási kérdést feszeget végig, hogy vajon mennyire ismerjük magunkat, mikor jöhet jól, a komfortzónánk elhagyása és ki az aki kimozdít minket ebből?

Az idős pszichoterapeuta egyedül él és a praxisát egyedül kezeli, egy titkárnő segítségével. Mivel rettenesen belefáradt már a munkába, elhatározza, hogy nyugdíjba megy, mert már untatják a páciensei, és úgy érzi nem tud segíteni nekik. 5 hónap van hátra még a munkájából és ő páciensenként számolja vissza a hátralevő időt.

Egy nap azonban egy új páciens érkezik, akit nem akar ugyan elvállalni, a nő mégis bekönyörgi magát, és megváltozik minden.

Agathe ugyanis elementáris erővel hat orvosára, aki észrevétlen teljesen a nő hatása alá kerül. Minél inkább haladnak előre a terápiában olybá tűnik, hogy Agathe-nak a kórelőzményei ellenére még sincs semmi komoly baja (csakúgy mint a páciensei legtöbbjének, ahogy az idős doktor vélekedik róluk).

 img_20200331_151048.jpg

 

Habár a mű címe Agathe, így jogosan azt gondolhatnánk, hogy ő a főszereplője ennek a történetnek, igazából nem így van. Az orvosról szól valójában, az ő gondolatai, érzései, visszaemlékezései töltik ki a sorokat, és szépen lassan rájövünk, hogy mennyire egyhangú, sivár az élete. Ebből az unalomból Agathe rántja ki, akitől szinte "megváltást kap" a magány ellen.

Nehéz eldönteni egy idő után, hogy kinek van nagyobb szüksége a másik félre, mégis kiegyenlítődik ez a furcsa orvos-beteg viszony, és mindketten megtalálják a gyógyírt, amire áhítoznak.

"Szinte kántált, és szemmel láthatóan nyomorultul volt, de nem engedhettem, hogy az iránta való érzéseim  a terápia útjába álljanak."

Nem egy hosszú könyvről van szó, könnyedén elolvasható, mégis van benne valami olyan plusz gondolkodnivaló, amitől vissza-és visszatérnek hozzá a gondolataink.

Érdekes, összetett olvasmány, amit idővel biztosan újra el fogok majd olvasni.

Anne Catherine Bomann: Agathe, Jelenkor Kiadó, 2019, Fordította: Petrikovics Edit

*(Anne Cathereni Bomann: Agathe, 99. oldal)

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása