Könyvuniverzum

Bobby Hall: Szupermarket

2020. január 20. - Könyvuniverzum

A Szupermarket egy olyan hely, amit mindannyian jól ismerünk. Lehet különböző termékeket venni, van benne pékség is, meg zöldség-, gyümölcs osztály, és kedvesek az ott dolgozók. Kivéve, ha mindez csak a fejedben létezik.

img_20200117_104809.jpg

A 21. Század Kiadónál decemberben megjelent Szupermarket egy első könyves szerző műve, aki rapperként Logic néven hatalmas népszerűségnek örvend. Akár már ez is elegendő lehetne a sikerhez, ám Bobby Hall Szupermarketje ennél sokkal nagyobb durranás lett. Nem véletlenül, óriási várakozás előzte meg, mire végre a könyvesboltokba került a könyv, én is nagyon vártam, hogy végre elolvashassam.

 A könyv egyszerű, könnyed kis sztorinak indult, aztán olyan irányba kanyarodott, amit nehezen felejt csak el az ember. Egyszerűen zseniális.

Flynn, a főszereplő depressziós, nem halad a regényével, elhagyta a barátnője és nincsen semmi életcélja. Otthon lakik az anyjával, aztán egy nap levelet kap egy könyvkiadótól, akik szeretnék kiadni a regényét.

Ezért munkát vállal egy szupermarketben, hogy az ott szerzett élményei alapján írja meg a regényét. A munka során a szerelem is rátalál és az egyik kollegájáról, Frankről mintázza a könyve főszereplőjét. Úgy tűnik Flynn újra sínen van, megy minden a maga medrében. Mígnem egy nap megérkezik a munkába és egy bűntény kellős közepén találja magát, amivel őt gyanúsítják, pedig Flynn tudja, hogy Frank tette. Viszont az összes bizonyíték  Flynnre mutat.

A következő jelenetben Flynn egy elmegyógyintézetben tér magához, ahol skizofréniával kezelik közel két éve. Kiderül számára, hogy barátja, Frank csak a fejében létezik. Sőt, igazából ő maga Frank. És Frank el akarja pusztítani. Ezért Flynn felveszi vele a harcot, hogy többé ne uralkodhasson a fejében senki más, csakis ő maga.

szupermarket.jpg

Egész végig, miközben olvassuk a regényt - Flynn regényét is- várjuk, hogy mi lesz a csattanó. És amikor végre kiderül, na az valóban nagyot szól. Ez a regény a regényben igazán szórakoztató műfaj Bobby Hall tolmácsolásában, és annyira jól szemlélteti mit él át Flynn a hallucinációi közben, minden annyira valóságosnak látszik, hogy tényleg elhisszük, hogy mindez megtörténik vele. Az epizódok oly mértékben realisztikusak, hogy csak igazán nehéz elkülöníteni a regénybeli valóságtól, ugyanis egyes szereplők és bizonyos szituációk mind a két helyen megjelennek. Az utolsó pillanatig töprengünk egy-egy jeleneten, hogy az tényleg megtörtént-e, vagy csak Flynn képzelte oda. És így ezáltal mi is azt érezzük, hogy ott vagyunk vele.

Bobby Hall hihetetlen jól megírta a Szupermarketet. A 21. Század Kiadó ajánlója alapján is már nagyon vártam a könyvet, de igencsak felülmúlta a várakozásaimat. Végig ott izgultam Flynnel és nem csak a szupermarketben, hanem az elmegyógyintézetben is, hogy jól alakuljanak a dolgai. Egyrészt mert végig érezni, hogy Flynnel valami nem stimmel, másrészt mert Frank nem tűnik egy jó fej figurának.

Egy elsőkönyves szerzőtől véleményem szerint zseniálisra sikerült ez a regény. A 21. Század Kiadó nagyon jól döntött, hogy elhozta nekünk magyarul is a Szupermarketet. Egyszerűen szuper évkezdés lett számomra ez a könyv.

Ha szeretnétek elolvasni Ti is a könyvet, jó szívvel ajánlom: Bobby Hall: Szupermarket (21. Század Kiadó, 2019, Fordította: Gazdag Diána)

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása