Könyvuniverzum

Ian McEwan: A Chesil-parton

2019. október 15. - Könyvuniverzum

1962 júliusában egy fiatal szerelmespár az esküvője napján megérkezik egy tengerparti hotelbe. Minden tökéletesnek látszik - a kilátás, a pazar vacsora, a finom bor -, a fiú nem sejti, hogy a lány szörnyű titkot hordoz.

img_2510.jpg

Így kezdődik a könyv borítóján a fülszöveg, és nagyjából ennyi elég is volt, hogy felkeltse az érdeklődésem a regény iránt, és nem csak azért, mert szeretem Ian McEwan könyveit.

A Chesil-parton egy rövid regény, súlyos, nehéz témával, de ennek ellenére is gyorsan és könnyen olvasható.

Ian McEwan a tőle megszokott  stílusával olyan kérdéseket feszeget, amelyről a társadalmi megítélés miatt nehéz beszélniük a szereplőknek és a helyzetükben talán nekünk is az lenne.

Florence és Edward friss házasok, éppen a nászéjszakájuk előtti vacsorát fogyasztják kissé idegesen. Mindketten más okból izgulnak az este kimenetele miatt. Florence ugyanis egy olyan titkot őriz, amit eddig senkivel sem mert megosztani. Mégis úgy érzi, hogy mint feleségnek, kötelességei vannak a férjével szemben. Mindeközben ott dolgozik benne az a rettenetes félelem, amit nem mer elmondani Edwardnak, ő pedig teljesen félreértelmezi a gesztusait.

Fiatalok voltak, iskolázottak, mindketten szüzek ezen az estén - az esküvőjükén -, és olyan korban éltek, amelyben elképzelhetetlen lett volna szexuális nehézségekről beszélgetni.

A félelem, az  emberi kapcsolatok kuszasága és az őszinteség hiánya pecsételi meg Florence és Edward látszólag tökéletes szerelmét és így a házasságát is.

a_chesil-parton_1.JPG

A nászéjszaka történései között visszaemlékezések formájában ismerhetjük meg az addigi életüket, a megismerkedésük történetét, és egy gyöngyörű szerelem képe rajzolódik ki előttünk. Ez azonban csak a látszat, mert szépen lassan kiderül, hogy kapcsolatuk túlságosan modoros, túl udvariaskodó és nem elég őszinte. A nászéjszakán mindketten mérgesek a rosszul sikerült események miatt, s habár nagyon szeretik egymást, a büszkeségük erősebbnek bizonyul. Anélkül válnak el útjaik, hogy értelmesen megbeszélnék a lehetőségeiket, ám egész életükben emlékeznek egymásra és az elszalasztott közös életre.

A szerző az utolsó mondataival bőven hagy gondolkodnivalót az olvasóknak, a 'mi lett volna ha' kérdéskört feszegetve, amin akár mi is eltöprenghetünk.

Elképzelhető, hogy nem ez volt életem legjobb könyve, talán még a szerzőnek sem ez a legjobb könyve, mégis volt benne valami, ami miatt tetszett és gondolkodnivalót is hagyott maga után. Talán éppen ez a legjobb Ian McEwan munkásságában, hogy nehezen felejti el az ember, ha már olvasott tőle valamit.

A regényből egyébként film is készült Az a nap a tengerparton címmel.

Ian McEwan: A Chesil-parton, Scolar Kiadó, 2019, Fordította: Lukács Laura

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása