Könyvuniverzum

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

2019. július 03. - Könyvuniverzum

Az idei nyár egyik érdekesebbnek tűnő könyve számomra Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek című regénye. Már maga a cím is sejtelmes, s a aztán a történet egy olyan világba kalauzolja el az olvasót, ahonnan nem is találunk vissza egykönnyen a könyv végeztével.

img_0463.jpg

Érdekes módon a fülszöveg alapján nem számítottam arra, hogy ilyen nagyon magával ragad majd a sztori, pedig így történt, egyszerűen nem tudtam letenni, és egyszerre éreztem azt, hogy még többet akarok belőle, de ugyanakkor sajnáltam is, hogy így gyorsan a végére érek.

A történet az '50-'60-as években játszódik és egy Kya Clark nevű, az Észak- Karolinai lápvidéken élő lány életéről szól, akit a családja elhagy, és mindössze 6 évesen egyedül marad egy partmenti viskóban iszákos apjával. Meg kell tanulnia már akkor is magáról gondoskodni, hogy aztán pár évvel később apja eltűnése után teljesen egyedül éljen a lápon. Nem jár iskolába, mert az első napján a falusi gyerekek bántották, kinvették de ennek ellenére hatalmas tudással rendelkezik a könyezetét illetően.

Egy Tate nevű helyi fiúval lassan mégis összebarátkoznak s ő tanítja meg a lányt olvasni, számolni és később közösen felfedezik a láp élővilágát. Az együtt töltött évek során egymásba szeretnek, Tate azonban elhagyja Kyát, amikor elköltözik az egyetemre. Ezzel összetöri Kya szívét.

Kya szerencsére azért nincs teljesen egyedül, akadnak segítői, Jumpin és Mabel, a színesbőrű házaspár mindenben segíti a lányt, amiben csak tudja, élelmet, ruhákat adnak neki.

Nemsokára pedig közelebbről is megismerkedik Chase Andrew-sal, aki a település egyik jómódú családjának fia, sőt megyeileg elismert sportoló. Mindenki kedveli, és egyre több időt tölt Kyával. Ám szándékai nem tiszták, hitegeti a lányt, miközben menyasszonya van, s erre Kya csak a helyi újságból jön rá, s így ismét csalódnia kell, ezért ezután még kevésbé bízik meg az emberekben.

fullsizerender_1.jpg

A történet két szálon fut, az egyiken megimerjük a "Lápi Lány" életét, a másik pedig Chase Andrews halálával kapcsolatos nyomozás, amivel végül Kyát gyanúsítják meg.

Megrendítő, hogy hogyan alakul végül ennek a különös lánynak a sorsa, aki iránt mindenki előítélettel van, csak azért mert a lápon él. Lélegzetelállító a szerző történetvezetése, egy pillanatra sem engedi lankadni a figyelmet, s közben csodálatos természeti képeket rajzol elénk, olyannyira, hogy igazán kedvünk támad ellátogatni a láphoz, és megnézni, hol énekelnek azok a bizonyos folyami rákok.

Ez a regény számomra eddig a nyár legszebb olvasmánya. Jószívvel ajánlom, hiszen sok mindent tanulhatnuk mi is az emberi kitartásról.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek, Libri Kiadó, 2019

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása