Könyvuniverzum

Budapesti sétálókönyvek – Hosszúlépés Budapesten

2022. október 28. - Könyvuniverzum

Budapestet sétálásra teremtették – mondja a hosszúlépés. járunk? párosa Koniorczyk Borbála és Merker Dávid az első könyvük – a Hosszúlépés Budapesten bevezetőjében. És milyen igazuk van!

hosszulepes_2.JPG

Hiszen Budapest egészen különleges, én is újra és újra rácsodálkozok, pedig sokáig egyáltalán nem figyeltem oda az épületekre, az apró részletekre, pláne nem a mögöttük lévő történetekre. Egy voltam a sok városlakó közül, akik a dolgukra sietnek a jól megszokott környezetükben.

De vajon milyen titkokat rejtenek az épületek falai? Kik éltek korábban ezeken a helyeken és mik történtek a falak között? Mit mesélne Budapest, ha lehetősége lenne rá?

Valószínűleg ilyesmi járhatott Bori és Dávid fejében is, akik szenvedélyes Budapest imádatukkal közel tíz éve létrehozták az azóta is töretlen népszerűségnek örvendő hosszúlépés. járunk? tematikus városnéző sétáikat.

Tavaly év vége felé jelent meg első könyvük a Hosszúlépés Budapesten, amelyben négy séta és számtalan meghökkentő történet szerepel Budapest színes-szagos oldaláról. A szerzőpáros elmondása szerint könyvük, a Hosszúlépés Budapesten ötlete 2020 telén, egy bezárt városban született, ahol alig lehetett embert látni az utcán, és hétvégente leginkább csak az ételfutárok robogtak végig a körutakon.

Azóta pedig idén októberben megjelent a második kötet is a Hosszúlépés a körúton túl, amely már kimerészkedik a városközpontból a külvárosokba. Ez a kötet is négy „sétát” tartalmaz, de ezek már jóval nagyobb területet lefedő fejezetek, amik nem feltétlenül járhatóak be, legalábbis olyan formában nem, mint a belvárosi séták. De titkok, érdekességek, meghökkentő és vicces, sőt szomorú történetekből egyáltalán nincs hiány.

Az új könyv első fejezete az újpesti „Kis-Amerikába” kalauzol, ahol nem csak a foci szeretete, hanem az újítások és a rohamos fejlődés is összekötötte az embereket. Dávid elmondása szerint szinte minden budapestinek van újpesti kötődése. (És tényleg. Nekem is. :) )

A második fejezetben Józsefvárost ismerhetjük meg, különös betekintéssel a művészeti világba.

A harmadik fejezet egy tragikus budai éjszakáról szól: 1944. karácsonyán bezárult a város körül a szovjet ostromgyűrű, Budapest történetében új fejezet kezdődött.

A negyedik fejezetbe pedig Dél-Pest fellendülését, a gyárak létrejöttét, a budapesti peremterületek vér-és verejtékszagú fejlődését követhetjük nyomon.

Senki sem jár úgy Budapesten, mint Koniorczyk Borbála és Merker Dávid.”

hosszulepes_szerzok.JPG

Kép: Könyvuniverzum Blog

Bori és Dávid úgy beszél a könyvről és a megírt történetekről, hogy mi is azonnal útnak indulnánk a legszívesebben. Számtalan érdekességet mesélnek a könyvbemutató alkalmával is, olyanokat is, amik ugyan a könyvbe nem kerültek bele, de egyébként roppant érdekesek. Minden szavukon látszik, hogy valódi szenvedély köti őket a városhoz és ezt ugyanilyen szenvedéllyel mesélik is el mind a sétáik alkalmával, mind a könyveik lapjain.

A könyvek egyébként rengeteg csodálatos fotót is tartalmaznak, már önmagában csak ezért is érdemes lenne megvásárolni, de emellett számos remek sztorit is megismerhetünk!

Nemcsak Budapest rajongóknak ajánlom, de nekik különösképpen!

A könyv a 21. Század Kiadónál jelent meg, ahol meg is vásárolható: Hosszúlépés a körúton túl

Kiemelt kép: 21. Század Kiadó

 

süti beállítások módosítása