Könyvuniverzum

Mezei Petra: Mint a homokszemek

2020. november 03. - Könyvuniverzum

Sajnos viszonylag ritkán szoktam magyar regényeket olvasni, főként női szerző tollából, mert kevés kivételtől eltekintve, nem igazán találtam meg még azt a hangot, amit szeretek olvasni. Persze van azért egy-két kedvenc magyar írónőm is, és most úgy tűnik, hogy egy újabb szerző csatlakozott hozzájuk Mezei Petra személyében.

img_20201103_091542_1.jpg

A Mint a homokszemek című regénye ugyanis alaposan meglepett, már az elején magával ragadott, és igazán kellemes meglepetésben volt részem az olvasás során.

Alex, a budapesti kárszakértő lány, a poszttraumás stresszben szenvedő fiatalok hétköznapi életét éli, amikor egy téves riasztás miatt kirendelik egy kertvárosi bankfiókhoz. Korábban a világ egyik legnagyobb biztosítójánál dolgozott, a cég történetének legfiatalabb felsővezetőjeként, de másfél évvel ezelőtt belekeveredett egy család meggyilkolásának ügyébe, és ez teljesen megváltoztatta az életét. Miközben rá kell jönnie, hogy hogyan rabolható ki egy bank minden különösebb eszköz, tudás vagy erőszak nélkül, úgy alakul, hogy azt is meg kell fejtenie, hogy mit kezdjen a szerelemmel egy olyan nő, aki a függetlenség, a racionalitás és az érzelmek kontrollálásának megszállottja? És vajon miért könnyebb az első kérdésre válaszolni?

 

Alföldi Alex ugyanis igencsak magának való lány. Nem igazán keresi a kapcsolatot és nem enged magához szinte senkit sem. Éles meglátásai és egyenessége miatt azonban elismert a szakmájában, még ha pár éve nagyot bukott is egy gyilkossági ügybe belekeveredve. Azóta is próbálja túltenni magát a történteken több-kevesebb sikerrel.

Amikor egy bankfiók folyamatoson megszólaló téves riasztásához hívják szakértőként, a régi sebek felszakadni látszanak a nyomozás során.

 

A két idősíkban játszódó regény segít megismernünk a lányt, a mások által ismert Alexet és a „valódi Alexet”, akit a lány gondosan igyekszik elrejteni mindenki elől. Ám e két személyiségéből áll össze majd a regény végére az az érzelmes és okos lány, aki egy igazán vagány karakter és sokunknak szimpatikus lehet a visszahúzódó természete ellenére is.

Alex remek megfigyelő és képes olyan összefüggéseket is összerakni, ami másoknak talán elkerülné a figyelmét. Éppen ezért vonja be a nyomozó az ügybe, így összeismertetve Alexet Ákossal, a fiatal nyomozóval, akivel együtt kezdenek dolgozni az ügyön. És habár ez kicsit klisé, de természetesen szerelem szövődik köztük, amiért folyamatosan drukkolunk, hogy be is teljesüljön. Alex ugyanis nem az a szerelmes típus. Végig ott függ a kérdés, hogy vajon át meri-e adni magát az érzéseinek vagy elengedi a fiút.

 

Nekem kifejezetten tetszett, ahogy a múltbeli események és a jelenlegi nyomozás végül ilyen szépen összekapcsolódtak. Persze gondoltam, hogy lehet köztük valami kapcsolat, de például a tettes személyét, és ahogy a bankrablást elkövették (és közben minden megoldásra nagyon ügyesen rávezetett az írónő, csak ugye mindez a legvégén áll össze… zseniális) nagyon ötletesen találta ki a szerző, ugyanis álmomban sem gondoltam volna erre. Mindeközben egy olyan társadalmi képet is fest elénk, ami nagyon mai és néha nagyon elszomorító.

 

Könnyed ám mégis rendkívül izgalmas krimi kerekedett ki Mezei Petra könyvéből, ami véleményem szerint éppen elegendő érzelmi szálat is tartalmaz. Abszolút egyensúlyban van a krimi és romantika, nagyon jól eltalálta Petra ezeknek az arányát.

 

Ötletes, modern, és iszonyúan mai regény ez, nagyon örülök, hogy elolvashattam, és már most kíváncsian várom az írónő további könyveit!

 

Ha szeretnétek elolvasni, itt tudjátok megvásárolni: Mezei Petra: Mint a homokszemek

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása