Könyvuniverzum

Joanne Ramos: A Farm

2020. augusztus 11. - Könyvuniverzum

Ez a könyv már a címével és a borítójával felkeltette az érdeklődésem, és habár a fülszöveg alapján voltak elképzeléseim a történettel kapcsolatban, összességében azért eléggé más sztori kerekedett ki a regény végére.

img_20200717_141857.jpg

Az elvárásaim ellenére egyáltalán nem csalódtam Joanne Ramos: A Farm című könyvében, őszintén mondhatom, hogy egy igazán eredeti történetről van szó.

A New York állambeli Hudson-völgyben egy minden létező kényelemmel felszerelt luxuswellnessközpont bújik meg: bioétrend, személyi edzők, napi masszázs – mindez ingyen. Mi több, komoly pénzt kap, aki itt tölti az idejét – többet, mint amiről valaha is álmodott.

Hogy mi benne a csapda?

A vendég kilenc hónapon át nem hagyhatja el a létesítményt, minden lépését felügyelik, el van zárva a külvilágtól és korábbi életétől erre az időre, amíg ő mindent annak rendel alá, hogy megszülje a tökéletes kisbabát. Valaki másnak. A Farm sodró lendületű, provokatív, szívszorító olvasmány, a végletekig viszi az anyaságról, pénzről, értékrendekről való gondolkodást, és alapvető kérdéseket tesz fel arról, mekkora áldozatra hajlandók a nők azért, hogy jobb jövőt biztosítsanak maguknak és szeretteiknek. - írja a fülszöveg.

Ám ez a történet ennél sokkal, de sokkal többről szól. Sokan a Szolgálólány meséjéhez hasonlítják, de szerintem csak elsőre tűnik úgy, mintha ugyanaz a történet lenne, ez a regény teljesen másról szól. Olyan anyák és nők a főszereplői, akik mindent megtesznek a boldogulásuk érdekében.

Habár különböző élethelyzetben vannak és különböző a hátterük, a közös bennük, hogy mindent hajlandóak feláldozni, hogy elérjék a céljukat. Ki egy kisbabát szeretne, ki jobb megélhetést biztosítani a gyermekének, ki pedig jól szeretne teljesíteni a munkájában. Ehhez pedig minden eszközt bevetnek, ami csak a rendelkezésükre áll.

Mindannyian a saját szabályaik szerint játszanak, ám a sorsuk összeforr, miután Jane unokatestvérére hagyja kislányát, hogy kihordjon valaki másnak egy babát a Mae által irányított Golden Oaks-ban, ahol Jane számos másik béranyával együtt él 9 hónapon át.

"Az élet jövedelmező biznisz, amíg betartod a szabályokat."

Szigorú szabályok és napirend szerint töltik napjaikat, és minden kisbabát váró nőnek csak a saját kitűzött célja lebeg a szeme előtt. Nagyon érdekes, hogy melyik nő milyen indíttatásból vállalja el, hogy kihordja valaki más gyermekét. Anyaként igencsak elgondolkodtató volt, hogy vajon milyen lehet megélni úgy egy várandósságot, hogy azt a gyereket, aki bennünk növekszik soha nem láthatjuk.

A szerző A Farmmal igencsak érdekes és egyben felkavaró témát feszeget, ami egyben megindító is. Az, hogy némelyeknek nincsen más választásuk a boldogulásukhoz, minthogy béranyák legyenek, és ezzel szemben a "megrendelőik" pedig különböző indokokból, de nem saját maguk szülik meg a gyereküket, hanem fizetnek azért, hogy gyerekük legyen, és ez elképesztő kontrasztot képez.

A történet lezárása egy kicsit meglepett, bár kifejezetten szimpatikus. Ettől egy kicsit elhisszük, hogy mégis alakulhatnak jól a dolgok, hogyha keményen dolgozunk érte és még szerencsénk is van. Tetszett, hogy Mae és Jane karaktere tudott közeledni egymáshoz, és nem maradtak meg az ügyfél - megbízói szinten. Mindkettejük személyisége olyan irárnyba fejlődött, ami végül ezt a befejezést eredményezheti.

Nekem nagyon tetszett, szinte magával sodort a könyv. Néhol egy-egy résznél éreztem, hogy kicsit kidolgozatlan, de összességében egy érdekes és elgondolkoztató könyv.

 

ramosj_afarm_72dpi.jpg

Joanne Ramos: A Farm

Park Könyvkiadó

2019

Fordította: Csonka Ágnes

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

süti beállítások módosítása