Könyvuniverzum

Aimee Molloy: A mintaanya

2020. május 12. - Könyvuniverzum

Csak egyetlen este a gyermeked nélkül, csak pár óra, hogy jól érezd magad, nem olyan nagy dolog. Ettől még jó anya vagy, hiszen neked is kell egy kis kikapcsolódás, főleg ha egyedülálló anya vagy.

De az az egyetlen este végül mindent megváltoztatott.

Ugyanis elrabolták a kisbabád, amíg te szórakozni mentél. Milyen anya vagy? Milyen anya az ilyen? Biztosan nem mintaanya.

img_20200421_132507.jpg

A mintaanya című könyv egy versenyfutás az idővel, hogy megtalálják a babát, ám az izgalmas nyomozáson kívül számos más kérdést is felvet, amellyel főként az újdonsült édesanyák szembesülnek. Többek között azt is, hogy a gyereknevelés nem azonos séma szerint zajlik, a babák nem azonos ütemben fejlődnek, és nem azok a legjobb anyák, akik mindig annak tűnnek.

A könyvben a Májusi Anyák (kismamák, akik ugyanabban a hónapban szültek) már jól tudják ezt. Hetente kétszer, babakocsit tolva összejönnek a Prospect Parkban, megosztani egymással az újszülött körül forgó életük félelmeit, örömeit és aggodalmait.
Amikor a csoport tagjai megbeszélik, hogy összejönnek pár italra egy menő helyi bárban, laza estére készülnek, rövid kizökkenésre a napi rutinból. De július negyedikének ezen a kánikulai éjszakáján, a brooklyni történelem legforróbb nyarán, valami rettenetes történik: az egyik babát elrabolják a kiságyából. Winnie, az egyedülálló anya csak vonakodva bízta bébiszitterre a hathetes Midast, de a Májusi Anyák győzködték, hogy minden rendben lesz. Ám Midas eltűnt, a rendőrség kínos kérdéseket tesz fel, és Winnie magánélete a ragadozó média martalékává válik.
Bár a csoport egyik tagja sem áll közel a tartózkodó Winnie-hez, hárman a legnagyobb kockázatot is vállalják, hogy segítsenek megtalálni a kisfiát. És miközben a rendőrök elbaltázzák a nyomozást, a média elkezd kutakodni az anyák életében, ártalmas titkok kerülnek napvilágra, házasságok téteknek próbára, barátságok köttetnek és szakadnak meg.

És miután a rendőrség több szempontból is már az elején elszúrt lényeges dolgokat a nyomozás során, pár májusi anyatárs a maga kezébe veszi a nyomozást. Egyszerűen nem hagyja nyugodni őket az ügy, hiszen ők is anyák, és tökéletesen tisztában vannak vele, hogy mit érezhet Winnie.

img_20200512_101756.jpg

Annak ellenére, hogy a gyanú többször is rájuk terelődik, mocskos múltbéli dolgok kerülnek felszínre, mégis hiszik, hogy valahogyan megtalálhatják Midast.

Az ösztöneik végül nem csalnak és egy olyan mélyen depressziós anya társukhoz vezetik el őket, akinél valóban megtalálják az ellopott babát.

És habár a gyermekrablás szörnyű tette nem vitatható, ahogy egyre több részlet derül ki Charlotte tettéről, hogy a gyerek apja még a szülés előtt teljesen egyedül hagyta, hogy a szüléskor meghalt a saját kisbabája, hogy azóta is teljesen egyedül van, senki nem foglalkozott vele, és a poszttraumás stressztől nem volt teljesen tudatában, hogy mit is cselekszik az végtelenül elszomorító. Teljesen egyedül hagyták, és belebolondult a fájdalmába. Anya akart lenni, de nem lehetett.

A könyv egyébként végig fenntartja a figyelmünket, és könnyedén beleélhetjük magunkat a fájdalomba, hogy milyen borzasztó érzés lenne, ha velünk történne meg ez. Ugyanakkor néhány anyának egy önismereti út is lehet, hogy rádöbbenjen tökéletesen jól működik minden, mégha nem is úgy zajlanak otthon a dolgok, mintha egy mintaanya csinálná őket. Mert a valóságban mintaanyák nem léteznek.

A mintaanya szerintem egy jól megírt, fontos könyv, amit végigizgulhatunk az olvasás közben, és a végén még sokáig hagy gondolkoznivalót maga után.

Aimee Molloy: A mintaanya; Gabó Kiadó; 2018; Fordította: Turcsányi Jakab

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

süti beállítások módosítása