Könyvuniverzum

Az Ed Sheeran sztori

2019. augusztus 05. - Könyvuniverzum

Aki nem szereti a zenéjét, vagy követi nyomon a pályafutását, általában még az is tudja ki az az Ed Sheeran. De valójában ki ez a vörös hajú, szemüveges srác, akinek slágereit millióan dudolják és folyamatosan teltház előtt koncertezik?

img_1165.jpg

Amikor megjelent a 21. Század Kiadónál Ed Sheeran életrajza, én már tudtam hogy részt veszek majd a Szigeten a koncertjén. Éppen ezért kíváncsian kezdtem bele a könyvbe, már csak azért is, mert eddig egyáltalán nem követtem Ed karrierjét. Persze ismertem a dalait, a fontosabb híreket hallottam róla, mégis az élete részleteiről semmit sem tudtam.

Szeretek egyébként életrajzi könyveket olvasni, mindig kíváncsivá tesz, hogyan vált valaki azzá, aki lett és milyen út vezetett el odáig.
Sean Smith könyve egy olyan fiatalemberről szól, aki már egészen kicsi korában elkezdett érdeklődni a zene iránt, amikor csak tehette a zongora előtt ült, s nagyon fiatal kora óta ír dalokat és szerez zenét. Családjukban nem ő az egyetlen művész, a szülei is művészettel fogalkoznak, valamint bátyja, Matthew klasszikus zeneszerző.
De mégis milyen lehet az a srác, aki az apja által hallgatott rock zenén, majd Eminem szövegein nő fel, akit piszkálnak az iskolában a kinézete miatt, aki imád legózni és a tanulás helyett is leginkább a zenélés érdekli?
Kétségkívül egy nagyon tehetséges fiúról van tehát szó, ez azonban önmagában nem lett volna elég, hogy ekkora sikert érjen el. Borzasztóan kitartó volt, egyben nagyon szerencsés is, mert nem csak a szülei támogatták minden téren, hanem egyes tanárai, mentorai, majd későbbi zenésztársai is, akik felismerték benne, hogy mennyire tehetséges. Ezek mind szükségesek voltak ahhoz, hogy most ott tartson ahol, valamint, a hit önmagában, hogy amit csinál, az jó.


Ed egy rendkívül sokoldalú előadó és dalszerző. Talán kevesek tudják róla, de rengeteg dalt szerzett a sajátjain kívül is, amik szintén hatalamas sikereket értek el, és sztárrá tették az előadójukat (pl. a One Directon több dalát is ő szerezte).
Ed személyiségét ragyogóan megmutatja az, hogy mindenkivel hamar képes összebarátkozni, és a komolyabb barátságokat ápolja is. A szerző többször is úgy jellemzi ezt, hogy Ed soha nem húzza fel maga után a létrát. Vagyis segíti azokat, akik neki is segítettek, pl. megengedték, hogy fellépjen előttük még a kezdeti időkben. Még Elton John is "Nagyon mókás srácnak"-nak nevezi.


A könyvből kiderül többek között az is, hogy még a legtehetségesebbeknek is végig kell járniuk egy igencsak rögös utat a világhírig. Ed karrierje teljsen máshogy is alakulhatott volna, ugyanis némelyek a szakmában nem voltak meggyőződve a tehetségéről, túl nyálasnak is tartották időnként. Ő azonban nem adta fel, és soha nem csinált meg valamit csak azért, mert úgy javasolták neki, ha ő nem látta jónak.

"Nem igazán érdekel, mit gondolnak rólam az emberek, azért foglalkozom bizonyos dolgokkal, mert élvezem, nem azért, mert annyira menő". - magyarázta egyszer.

Kitartása, és a támogató, szerető légkör amit a családjától kapott mind hozzájárultak a sikeréhez.

Ed Sheeran életajzi könyve nem csupán egy száraz adathalmaz egy szupersztárról. Elképesztően részletgazdag írás, Ed születésétől kezdve érint minden fontosabb állomást, amik szerepet játszottak a fiú életében, kezdve a családi, baráti háttérrel, valamint a szakmai résszel. Nem akar más képest festeni, mindent úgy tűntet fel a szerző, ahogyan történt. Szerepelnek a botlások, a rossz döntések is, amik szimpatikussá és emberivé teszik Ed Sheerant.

img_1190.jpg

A könyv olvasása egyben egy zenei utazás is volt számomra, mert rákerestem a könyvben szereplő dalokra és némelyik egészen más jelentéssel kezdett el bírni így, hogy ismertem már a sztoriját. Rengeteg zenész és művész is említésre került, akikkel Ednek bármilyen kapcsolata volt karrierje során. A könyvben pár képet is megnézhetünk Ed életének bizonyos állomásairól, koncertekről, illetve díjátadókról.


Részletes, mindenre kiterjedő életrajz, ami rendkívül érdekessé teszi Edet, mint embert, mint előadót, s megmutatja, hogy sosem szabad feladni, mindig hinni kell magunkban, a valódi sikereket csak így érhetjük el!
Mindenkinek ajánlom elolvasásra a könyvet, aki szereti Ed Sheeran zenéjét, érdekes és izgalmas végigjárni vele az utat, amíg eljut addig a nagyon híres, mégis szerény srácig, aki szerdán fellép majd a Sziget nyitónapján.

A könyvet megvásárolhatjátok a 21. Század Kiadó oldalán: Sean Smith: Ed Sheeran

Szerző: Sean Smith
Eredeti cím: Ed Sheeran
Fordító: Novák Gábor
Kiadás éve: 2019
Oldalszám: 336
Kötés típusa: flexi
ISBN: 9786155955389
Kiadó: 21. Század Kiadó

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

süti beállítások módosítása