Könyvuniverzum

Cso Namdzsu: Született 1982-ben

2019. július 09. - Könyvuniverzum

"A fiúk álltak a sor elején, az ő előadásaikat hallgatták még először, az ő házi feladatukat ellenőrizték, míg a lányok beletörődött unalommal, csöndben vártak a sorukra. Semmi furcsát nem találtak ebben. Olyan természetes volt ez nekik, mint ahogy senki nem kérdőjelezte meg, miért kezdődik a fiúk személyi azonosítószáma egyessel, a lányoké meg kettessel."*

img_0296.jpg

Egy döbbenetes történet a nők és férfiak közötti kiegyenlíthetetlen különbségről, amely már születésük előtt is elkezdődik.

Cso Namdzsu könyve megjelenésekor óriási sikereket ért el, és korunk egyik fontos jelenségéről, az intézményesített női elnyomásról szól.

Kim Dzsijong története valószínűleg nem egyedi, sőt szólhatna sok-sok másik nőről is. Olyan nőkrők, akiknek  gyakran nincs semmilyen választási lehetőségük az életüket érintő kérdéseket illetően, ha aztán meg gyerekük születik, akkor pedig még inkább nehéz helyzetbe kerülnek. Legtöbbször fel kell adniuk a munkájukat, mert szülési szabadságra nagyon kevesen mennek csak, időnként meg is bélyegzik őket emiatt, hogy ingyenélők, mert a férjük tartja el őket. Vagy éjt-nappallá téve dolgoznak és úgy próbálnak meg lavírozni a munka és a gyereknevelés között.

Dzsijong egy háromgyerekes család középső gyermeke, ahol édesanyja azért nem vállalta az utána következő lány testvérét, mert fiút szülni sokkal elfogadottabb volt, mint lányt.

Abban az időben volt egy mondás, miszerint a fiúk emelik fel a családot. Úgy gondolták, a férfi vezet a család sikeréhez és boldogságához, így a lányok boldogan támogatták a fiútestvéreik fejlődését.**

Kim Dzsijong egy olyan családban nőtt fel, ahol a sokkal fiatalabb kisöccse mindenben előnyt élvezett vele és a nővérével szemben. Egy olyan életet élt, ahol minden helyzetben hátrányt jelentett, ha valaki lánynak született. Ő mégis keményen harcolt, hogy minél többet elérjen, mégis a rendszer és a mindennapi szituációk folyamatosan emlékeztetik őt női mivoltára.

cso_namdzsu_1.JPG

Dzsijong élete is sokszor az akaratán kívül zajlik, hiába dolgozik jól a munkahelyén, mást léptetnek elő helyette, férfi kollegái sokkal többet keresnek nála. Amikor megházasodik a rokonok elítélik amiért nem szül rögtön kisbabát, majd amikor lány gyermeknek ad életet azt mondják nem baj, majd a következő fiú lesz, de valójában ezért is lenézik. Fel kell adnia a munkáját, pedig szeretett dolgozni, de baba érdekei ezt kívánják. Míg nem egy nap Dzsijong nem akarja tovább így élni az életét és furán kezd el viselkedni.

Fájdalmas és tanulságos történet ez a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetésről, az alacsonyabb fizetésekről és a lealacsonyító társadalmi megítélésről, hiába dolgoznak többet és keményebben a férfiaknál a gyereknevelés és a házi munka mellett.

Nagyon érdekes regény, ugyanakkor megrendítő és igencsak elgondolkoztató is Kim Dzsijong és nőtársai története.

Cso Namdzsu: Született 1982-ben, Athenaeum Kiadó, 2019, Fordította: Németh Nikoletta

*(50.oldal Cso Namdzsu: Születet 1982-ben)

**(38.oldal Cso Namdzsu: Születet 1982-ben)

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása