Könyvuniverzum

Mit fogok olvasni tavasszal?

2019. március 28. - Könyvuniverzum

Mindig izgalmas amikor új könyvek érkeznek a könyvespolcomra. Most ráadásul sikerült is egy kicsit túlvásárolnom magam, legalább is az utóbbi időszakhoz képest, így egyelőre fogalmam sincs mikor fogom elolvasni mindezt. (Félre értés ne essék ez azért eléggé pozitív dolog :)

tavaszi_beszerzesek.jpeg

De lássuk is mely könyvek ezek. Természetesen értékelést is írok róluk, amint végeztem velük. 

Jessica Townsend: Nevermoor 1. - Morrigan Crow négy próbája

Ezen a könyvön erősen gondolkoztam, hogy megvegyem-e, de mivel a csapból is ez folyt mindenhonnan, ezért úgy döntöttem nagyon is kíváncsi vagyok, hogy mi lehet ez a felhajtás. 

A fülszöveg szerintMorrigan Crow elátkozott gyerek. Mivel épp Napszálltakor született, őt okolják minden bajért: ha megdöglik a konyhamacska, ha szívrohamot kap a kertész. Ám ami ennél is szörnyűbb, hogy a 11. születésnapján, pontban éjfélkor meg kell halnia.
Csakhogy épp mielőtt tizenkettőt ütne az óra, az ajtóban megjelenik egy különös férfi, és azt kérdezi: "Mondd csak, akarsz-e élni?" Jupiter kimenti a Füst és Árny Vadászainak karmából Morrigant, és egy titokzatos városba, Nevermoorba viszi. Ahhoz azonban, hogy maradhasson, és felvételt nyerjen a Csudálatos Társaságba, a lánynak négy próbát kell kiállnia.
Az élete a tét: ha sikerül, biztonságban élhet tovább Nevermoorban, ha nem, el kell hagynia a várost, és szembenéznie a végzetével.

Hamarosan el is kezdem.

(Jessica Townsend: Nevermoor 1. - Morrigan Crow négy próbája; Kolibri Kiadó 2018)

Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock

A könyvnek már a címe is megtetszett, különlegesnek éreztem, talán mivel a hableányok is különlegesek, aztán megláttam a  borítóját és akkor már tudtam, hogy mindenképpen el szeretném majd olvasni. Sokszor választok borító alapján olvasnivalót magamnak, eddig szinte sosem csalódtam.

A fülszöveg is felkeltette az érdeklődésem: 1785 szeptemberében egy este türelmetlen kopogtatás hallatszik Jonah Hancock, a kereskedő ajtaján. Egyik hajóskapitánya toporog a küszöbön, miután eladta Jonah hajóját egy hableányért.
A hír végigsöpör a dokkokon, kávéházakon, szalonokon és bordélyokon, minden áldott lélek Mr. Hancock csodálatos teremtményét akarja látni. A hableány érkezése kizökkenti a kereskedőt a hétköznapok világából, és a legelőkelőbb körökbe kínál számára belépőt. Így ismerkedik meg egy pazar estélyen Angelica Neallel, a neves kurtizánnal, s egyben a legvonzóbb asszonnyal, akit valaha látott... A találkozásuk mindkettőjük életét veszedelmes, új vizekre sodorja. Vajon képesek lesznek-e megküzdeni a sellőknek tulajdonított, pusztító erők hatalmával?

Alig várom, hogy elkezdjem.

(Imogen Hermes Gowar: A hableány és Mrs. Hancock; 21. Század Kiadó, 2018)

tavaszi_beszerzesek2.jpeg

Nina George: A levendulaszoba

Itt szintén a cím és a borító együtt keltette fel a figyelmemet, aztán a fülszöveget elolvasva döntöttem el, hogy mindenképpen megveszem. Nagyon szeretem az olyan könyveket, amikben könyvesboltok szerepelnek, remélem ebben sem fogok csalódni. 

A sztori: A párizsi könyvkereskedő, Jean Perdu számára a regény olyan, mint a gyógyszer. Ő pontosan tudja, hogy milyen könyvre van szükség, hogy meggyógyítsa a megsebzett lelket. Könyvtára egy valóságos irodalmi gyógyszertár. Jean mindazokon segít, akik betérnek hozzá, egyedül saját gyötrelmeire nem talál megoldást. 
21 évvel ezelőtt, egy este, míg ő aludt, szerelme, a gyönyörű Provenzalin Manon kilépett az életéből. Csak egy levelet hagyott hátra, melyet Jean azóta sem mert elolvasni. A veszteséget gyötrő emlékként őrzi ennyi év után is. A fájdalom, a büszkeség és a megbántottság börtönében élte a mindennapokat. Mígnem egy nyáron minden megváltozik. Egy új kapcsolat, egy ébredő érzés, és a levendulaszobába zárt múlt újraéled, és Jean kézbe veszi Manon levelét
Egy utazás veszi kezdetét, mely során barátságok szövődnek, különleges sorsok tárulnak fel, és a lélek megtisztulhat. De lezárulhat végre a múlt, hogy helyet engedjen a jelennek és a jövőnek?

(Nina George: Levendulaszoba; Maxim Könyvkiadó Kft. 2014)

Jennifer Clement: Gun love

Ezt a könyvet először nem is akartam megvenni, többször elmentem mellette a könyvesboltban, mindig vonzotta a tekintetem, aztán elolvastam miről szól, és visszatettem a polcra. Szépen hazamentem és folyamatosan ott kavargott a gondolataim között, úgyhogy végül megrendeltem. Elég súlyos történetnek tűnik, de épp ezért lesz jó szerintem.

A fülszöveg: Margot kamaszként elszökött otthonról, és immár tizennégy éve él egy floridai lakókocsipark parkolójában a lányával, Pearllel. Egymásra utaltságukban anya és lánya között éteri és elszakíthatatlanul szoros kötelék szövődik, ami a kislány számára idillivé varázsolja az őt körülvevő, meglehetősen lehangoló világot. A lakókocsiparkot és lecsúszott lakóit a kamasz Pearl szemszögéből ismerjük meg. A társadalom peremén egyensúlyozó, furcsa figurák hétköznapjaihoz hozzátartoznak a lőfegyverek: van, aki aligátorra vadászik velük, s van, aki a családját akarja megvédeni. A helyi tiszteletes azonban programot hirdet: pénzt ad a nála leadott fegyverekért, hogy segítsen megállítani az erőszakot Amerikában. Pearlnek és anyjának nincs fegyvere. Ám egy napon Ed, a tiszteletes Texasból érkezett barátja pisztollyal lepi meg Margot. A vészjósló ajándék a kocsi ülése alá kerül, és mindent megváltoztat... A Gun Love hipnotikus erejű történet a családi kötelék megtartó és erőszak pusztító erejéről. A szenvedélyről, amely akár emberhez, akár fegyverhez fűz bennünket, fájdalmas következményekkel járhat.

(Jennifer Clement: Gun love; Libri Kiadó 2018)

Marc Levy: Utóirat Párizsból

Na jó, most már végérvényesen úgy tűnhet, hogy kizárólag borító alapján választok könyveket, és ha jobban belegondolok ez valamennyire meg is állja a helyét. Ugyanis sokszor valóban ha meglátok egy-egy nekem tetsző borítót, akkor biztos, hogy felveszem a könyvet és elolvasom, hogy miről szól. De általában vagy a kettő alapján (borító+történet) vagy a történet alapján döntök. Még sosem volt, hogy a szép borítója miatt vettem meg egy olyan könyvet, aminek nem érdekelt a sztorija. Nem úgy ennél a könyvnél. Most is a borítón akadt meg a szemem, és szerencsére érdekel is. 

A fülszöveg: Mia és Paul egy társkereső oldalon ismerkednek meg, de szerelem helyett barátság szövődik köztük. Ők legalábbis ezzel áltatják magukat...
Mia színésznő. Paul író.
Mia angol. Paul amerikai.
Mia igazi filmsztár. Paul erről mit sem sejt.
Mia a Montmartre-on, Paul a Marais negyedben él.
Mia sikeres. Paul kevésbé.
Mia magányos. Paul is.
Mia szívesen találkozik Paullal, mert Paul végre nevetést hoz az életébe.
Miának nagyon nem hiányzik egy szerelem. Paulnak sem.


A regényben életre kelnek Párizs hangulatos utcái, a párizsi bisztrók és kávézók világa. Ebben a környezetben lehetünk tanúi annak, miként alakul Paul és Mia kapcsolata, és hogyan egyengetik útjukat a barátaik. A regényben szereplő karakterek esendők, de szerethetők. Az olvasó mindvégig örömét leli a kedves, szellemes párbeszédekben és a helyzetkomikumokban.
Marc Levy regénye finom humorral fűszerezett, romantikus, szívhez szóló történet.

Könnyed olvasmánynak tűnik, szerintem a nyár közeledtével fogom elolvasni.

(Marc Levy: Utóirat Párizsból; Tercium Kiadó Kft., 2018)

Ezek a legújabb szerzeményeim, de el vagyok maradva még tavalyról is jó pár könyvvel, amiket most nem vettem bele ebbe a felsorolásba. Azokról is lesz a jövőben értékelés terveim szerint attól függően hogyan haladok majd.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása