Könyvuniverzum

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt

2020. március 03. - Könyvuniverzum

A szinte álmosan nyugodt elit kisvárosban, Shaker Heightsban élő családok mindennapjai jóformán mindig ugyanúgy telnek, a jól megszokott monotonítás, a kiszámíthatóan egysíkú lét nyújtja számukra a biztonságot. Ám egy nap új lakók érkeznek a városba, és hamarosan felbolydul a nyugodt kisvárosi légkör.

img_20200301_154936.jpg

A megbecsült és gazdag családok mindennapjait alaposan felkavarja egy gyerekelhelyezési per, ami példanélküli a botrányoktól mentes közösségben. Az események megosztják a kisváros lakóit, mindenkinek  meg van a saját véleménye az ügyről, s ezek a sokszor ellentétes vélemények némely családban vitát is kiváltanak.

A regény egyik nagy kérdése, hogyha pénzed van, akkor mindent megtehetsz? Hol a határ bizonyos tetteknél? Elveheted más gyerekét, csak azért mert jobb életszínvonalat tudsz neki biztosítani?

Amikor Mia és lánya megérkezik Shaker Heightsba, az elit kisvárosba, remélik, hogy ott majd végre otthonra lelnek, és letelepedhetnek.

Össze is barátkoznak a Richardson családdal, akik munkát és albérletet is biztosítanak számukra, a Richardson gyerekek pedig szárnyaik alá veszik Pearlt.

Egészen jól alakulnak a mindennapjaik, amíg a családi barát gyerekelhelyezési pere kellős közepén Elena Richardson rá nem jön, hogy Miának köze van az ügyhöz, így elkezd nyomozni a rejtélyes bérlője után.

A szálak New Yorkon át egészen Pennsylvaniáig vezetnek, ahol Elena súlyos titkokra bukkan, miközben Mia és Pearl sokkal közelebb kerülnek a Richardson gyerekekhez, mint gondolná. Mia ugyanis Elena helyett is gondoskodik a gyerekekről, szinte anyjuk helyett anyjuk, ezért jobban is megbíznak benne. A megszállott Elena felgyöngyölíti Mia titkát majd hamarosan választás elé állítja, csakhogy eddigre már szigorúságával és a távolságtartó viselkedésével a gyerekei nem bíznak benne és ez visszafordíthatatlan eseményeket indít el, melyek kis híján tragédiához vezetnek.

img_20200302_120635.jpg

A társadalmi különbségek és az anyaság szoros összefüggése határozza meg Celeste Ng regényét. Sokféle anyasággal találkozhatunk a történet előrehaladtával, s habár mindenki más problémával szembesül, amit különböző módokon próbálnak megoldani, ki sikeresebben, ki kevésbé, mindannyian olyan dolgokat is kénytelenek megtenni, amit normál körülmények között biztosan nem így csináltak volna.

Van aki csak vissza akarja kapni a gyerekét, van aki azonban egy saját gyereket szeretne. Van aki megtartott egy gyermeket a múltban, s van aki elvetetni kényszerül a babáját. Mindenki igyekszik a lehető legjobb anyai döntést meghozni, de vajon sikerül-e ez minden szereplőnek?

Izgalmas történet és igazán érdekes karakterek jellemzik Celese Ng regényét. Rengeteg olyan kérdést vet fel, amely igencsak ad gondolkodnivalót, még akkor is, ha még csak hasonló helyzetbe sem kerülünk soha. Némely szereplő tette igencsak elítélendő, de egy bizonyos ponton a szerző olyan megvilágításba helyezi őket, amiből megértjük tettüket. A múlt és a jelen történései szorosan összekapcsolódnak és a történéseket is részben visszaemlékezésekből ismerjük meg.

Véleményem szerint ez egy nagyon jól megírt könyv, könnyen olvasható, és visz magával a történet. Nem véletlenül figyelt fel rá Reese Witherspoon is, akinek a produkciós cége sorozatot készített a könyvből, amit tavasszal mutatnak be. A főszerepeket Reese Witherspoon (Elena Richardson), Kerry Washington (Mia Warren), és Joshua Jakcson (Mr. Richardson) játssza. Én kíváncsian várom, hogyan sikerül majd visszaadniuk a regény történéseit.

Celeste Ng: Kis tüzek mindenütt, Európa Könyvkiadó, 2018, Fordítota: Dudik Annamária Éva

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

 

süti beállítások módosítása