Könyvuniverzum

Sally Rooney: Hová lettél szép világ

2021. november 25. - Könyvuniverzum

Sally Rooney új regénye maga az élet.

Kicsit olyan, mintha mindannyiunkról szólna, így tehát könnyedén bele tudjuk képzelni magunkat a szereplők életébe, ki így, ki úgy. 

hova_lettel_szep_vilag.JPG

A regény 4 fiatal életének egy olyan szakaszáról szól, ami jelentős az életükben. Mindannyian keresik a helyüket, keringőt járnak a kapcsolatokkal, sokszor nem veszik észre, hogy az orruk előtt a boldogság.

A szerelmet keresik, holott elég lenne csak kinyitni a szívüket egy kicsit jobban.

Bizonytalanok, félnek, szeretnének megfelelni az elvárásoknak, amit az élet eléjük gördít, közben nagyon is tudatában vannak, hogy milyen változások történnek körülöttük, akár a klímaváltozás, akár a politika terén, akár családi, baráti kapcsolatokban.

Alice egy vidéki tengerparti városkába költözik teljesen egyedül, miközben híres író. Újra kell definiálnia magát és ki kell találnia, hogyan tovább, mert egy kisebb alkotói válságba került.

Itt ismerkedik meg Felixszel, aki különös szerepet kezd el betölteni a lány életében. Kezdetben látszólag érthetetlen okokból töltik együtt az idejüket, de úgy tűnik Alicenak valamiféle kapaszkodó a fiú a való világhoz.

Alice barátnője Eileen egy irodalmi lapnál szerkesztő. Az ő barátságuk már az egyetem óta tart, mostanában azonban ritkán találkoznak. A regény nagy részében az ő levelezéseikből derül ki sok minden az életükről és az éppen zajló történésekről.

Simon pedig Eileen gyerekkori barátja, akivel a mai napig amolyan legjobb barátok, de szinte már az első pillanattól fogva érezni, hogy köztük ennél sokkal több van, csak nem veszik észre.

Az ő négyesük, annak ellenére is, hogy vannak benne konfliktusok, megingathatatlannak tűnik. Fiatalok, keresik a helyüket, de közben meg is élik az életüket, habár nem tudják, de ez az időszak életük egyik legjelentősebb szakasza.

Alice karakteréről egyébként nekem végig maga az írónő jutott eszembe, és utólag olvastam is, hogy egy kicsit ő is magához hasonlítja a szereplőt.

Sok jó könyvet olvastam már idén, de ez az egyik, ami a legjobban tetszett.

Úgy érzem nálam nagyon betalált ez a sztori. Eddig ez a könyve tetszett a legjobban a szerzőnek és mérföldekkel vezet a többi előtt. Tele vannak élettel a sorok, holott Sally Ronney író stílusa nagyon „minimalista”, amit úgy értek, hogy számomra teljesen le van csupaszítva. Egyszerű, tényszerű mondatok, mégis körüllengi a szöveget valami megfoghatatlan. Mintha sosem árulna el mindent, és az olvasó képzeletére bízza, hogy fejtse meg. De éppen ezért működik annyira jól.

Érdemes elolvasni, akár a karácsonyfa alá is bekerülhet.

A szerző korábbi könyvéről itt írtam: Normális emberek

A könyvet itt vásárolhatjátok meg: Sally Rooney: Hová lettél szép világ 

 

Sally Rooney: Hová lettél szép világ, 21. Század Kiadó, 2021, Fordította: Dudik Annamária Éva

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.süti beállítások módosítása