Könyvuniverzum

Borbás Edina: Zárva

2021. február 16. - Könyvuniverzum

Lenyűgöző és egyben félelmetes is Borbás Edina új regénye, a Zárva.

Ez a nem túl távoli jövőben játszódó történet fájdalmasan reflektál az elmúlt év eseményeire, és nagyon is bele tudjuk képzelni magunkat a szereplők helyzetébe.

zarva_kep.JPG

A karantén, a járvány időszaka, a mindennapos maszk használat és távolságtartás jelenleg is a mindennapjaink része. Csak úgy mint Michelle és Bruce életében.

A két, egymásnak ismeretlen fiatal egy san francisco-i toronyház liftjében ragad, amikor az épületben karanténállapotot hirdetnek ki a járvány újbóli felbukkanása miatt. (A regényben nem a koronavírus okoz megbetegedéseket.)

2034-ben járunk, a mesterséges intelligencia korában, így az egész épületet Orix, egy mesterségesen megalkotott „gép” irányítja és kezeli. Mivel Michelle és Bruce együtt utazott a liftben, ezért közös karanténbe kerülnek, a férfi 32-ik emeleten található lakásába.

Michelle még kisgyermek volt, amikor a járványügyi intézkedéseket meghozták, így alig emlékszik az érintésmentes világra. Bruce korábbi életének azonban nagyon is része volt az érintés, ezért nem fél kontaktusba kerülni átmeneti vendégével.

Az összezártság tehát közelebb hozza egymáshoz Michelle-t és Bruce-ot, ám ez cseppet sem tetszik Orixnak, akit Bruce alkotott meg, a volt felesége intelligenciáját beletáplálva. Orix egyre furcsábban kezd viselkedni, mert a program valahogyan továbbfejlődött és féltékeny lesz Michelle-re, így minden teketória nélkül rátámad.

Bruce versenyt fut az idővel, hogy átprogramozza, vagy ha szükséges kikapcsolja Orix-ot, ám az épületben elszabadult vírus terjedése - és Orix ténykedése – folyamatos akadályokat gördít elé. Végül Michelle segítségével hatástalanítják a programot, és a vírus is csillapodni látszik. Amikor már azt gondolnánk, hogy itt a boldog befejezés, egy olyan hírt kapnak a szereplők, ami igencsak felforgatja az életüket. A probléma megoldása nyitott kérdés marad, ezért én személy szerint nagyon szívesen olvasnék erről egy folytatást!

Annál is inkább, mert Borbás Edina egy végtelenül izgalmas, érzelmekben gazdag regényt írt, aminek az elolvasásához mindössze egyetlen napra volt szükségem, ugyanis nagyon behúzza az embert, és én egyszerűen képtelen voltam letenni. Könnyed, nagyon jól olvasható, végig fenntartja a figyelmünket.

Szívbemarkolóan mai regény, amit azért remélek, hogy a mi jelenlegi világunk nem fajul idáig, és ez csak egy remekül megírt, fantasztikusan izgalmas sci-fi és nem a jövő, ami ránk vár.

zarva_id22-319965.JPG

Borbás Edina: Zárva

Álomgyár Kiadó

2020

A könyv megvásárolható: Borbás Edina: Zárva

 

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása