Könyvuniverzum

Cecelia Ahern: Üvöltés

2020. február 03. - Könyvuniverzum

Egy jó ideje ott csücsült már a könyvespolcomon ez a kötet, türelmesen várva, amíg elérkezik az ő ideje, és most január második felében határozottan el is érkezett.

img_20200203_100337.jpg

És a hosszú várakozást követően olyan gyorsan olvastam el, hogy nem is értem igazán miért nem tettem meg már korábban. Bár hiszek abban, hogy minden könyvet éppen abban az időben olvasunk el, amikor fel vagyunk rá készülve. Nekem most volt itt az ideje.

Az ír írónő nem volt ismeretlen számomra, igaz, a leghíresebb művét (P.S. I love you) csak filmen láttam, de olvastam már tőle egy másik regényt, ami viszont nagyon tetszett.

Így ezt a különleges novelláskötetet várakozással telve vettem a kezembe, és egyáltalán nem csalódtam. A kötetben harminc különleges történet kapott helyet harminc különleges nőről.

Kicsit misztikus, a világtól néhol elrugaszkodott elbeszélések ezek, de ha kellőképpen ráhangolódunk a szereplőkre és az adott sztorira, akkor nagyon is érhető és átélhető mindegyik.

Nehezen tudnék dönteni, hogy melyik történet tetszett a legjobban, ugyanis mindegyik tetszett valamiért. Mindben meg van a maga bajára az a  léleksimogató megoldás, ami mindvégig ott volt a nők szeme előtt, mégse tudták elsőre meglátni mi az. Szenvedniük kellett, ahhoz, hogy eljussanak a saját lélekfejlődésükön keresztül a megfejtésre.

img_20200203_100218.jpg

A könyv egyik érdekessége, hogy szinte majdnem mindegyik történetbe akár saját magunkat is beleképzelhetjük, ugyanis olyan általános problémákból kerekednek olyan absztrakt helyzetek, amik mindannyiunk életében megjelenhetnének akár. Jó, lehet, hogy a való életben nem tudnánk visszavinni a férjünket a házastárs boltba, vagy nem nő a hátunkon, (sőt az agyunkon sem tollazat) szárny, de átvitt értelemben, és ahogyan a szerző is utal ezekkel a furcsaságokkal mi is szárnyakat kaphatunk bizonyos szituációkban, vagy azt kívánjuk egy-egy helyzetben, hogy bárcsak megnyílna alattunk a föld, mint ahogy az egyik szereplővel meg is történt. Nyilván ilyenek nem fognak megtörténni, de képletesen mindegyik szereplőtől tanulhatunk magunkról és az adott helyzetről valamit, ami esetleg újdonságként hat a mi életünkben.

A fülszövegben harcosan feminista kötetként jellemzik ezt a könyvet, de sokkal több ez annál. Igazi lélekbarangoló, ami segíthet felismernünk, hogy a világon rengeteg nő küzd hasonló problémákkal mint akár mi is a saját életünkben, és néha ezekhez a megoldás kézenfekvő, csak fel kell ismerünk azt.

Emelettt pedig némelyik történet rendkívül szórakoztató is. Ha elkezdjük egyszer, nem is akarjuk egyhamar letenni. Remek, elgondolkodtató kikapcsolódás.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

 

süti beállítások módosítása