Könyvuniverzum

Könyvheti újdonságok

Ezekért érdemes lesz kilátogatni

2019. június 04. - Könyvuniverzum

Igazán nem panaszkodhatnak a könyvrajongók, hiszen nem is olyan rég ért véget a Könyvfesztivál, máris itt az újabb könyves rendezvény, a 90. Ünnepi Könyvhét.

Hamarosan kezdődik az Ünnepi Könyvét, amely idén új helyszínen várja az érdeklődőket, és természetesen most is rengeteg új megjelenéssel készülnek a kiadók, amelyek közül én is kiszemeltem párat, amiket mindenképpen szeretnék elolvasni. Mivel a Könyvfesztiválon nagyon sok könyvet vásároltam, ezért most leszűkítettem 5+1  könyvre a listát. Igencsak nehéz dolgom volt, ugyanis ismét fantasztikus kiadványok várhatóak.

 normalis_emberek.JPGSally Rooney : Normális emberek

A 21. Század Kiadó  KULT könyvek sorozatának újabb része érkezik a Könyvhétre, ahol különleges meglepetésekkel is készülnek a standjukon majd a könyv megjelenésével kapcsolatban.

Az iskolában Connell és Marianne szinte kerülik egymást. Conell igazi közösségi ember, az iskolai focicsapat sztárja, Marianne magányos, büszke és visszahúzódó lány. Amikor Connell elmegy a Marianne-ék házában dolgozó édesanyjáért, különös, megmásíthatatlan kapcsolat jön létre a két tinédzser között, amelyet eltökélten titkolnak. Érettségi után mindketten ugyanarra az egyetemre kerülnek, és a későbbi években sem sodródnak el egymás mellől. Kapcsolatuk egyre összetettebbé és ellentmondásosabbá válik, kimondatlan feszültségekkel telítődik.

Sally Rooney szűkszavú, visszafogott prózájában briliáns pszichológiai érzékkel, olykor kegyetlen, máskor gyengédebb jelenetekben mutatja be a vidéki kisvárosból származó, eltérő vagyoni helyzetű két fiatal társadalmi beágyazottságát, családi hátterét és baráti körét.

És, hogy miért várom? Mert szeretem az ilyen összetett, különböző életutakat bejáró szereplőket akik az évek előrehaladtával komoly fejlődésen mennek keresztül.

Kép forrása: 21.szazadkiado.hu

Ezenkívül felkeltette még az érdeklődésem szintén a 21. Század Kiadótól:

faltol_falig_amerika.JPGBraun Róbert: Faltól falig Amerika

Két apa, négy lány, egy lakóbusz, Amerika. Braun Róbert doku-pikareszkje apák és lányaik Amerikán keresztüli utazását formálja személyes útinaplóvá, kiegészítve az út-gondolat megszületésének és az addig tartó életút történetével. Lendületes elbeszélés: Amerika, a végtelen út és a magas házak történetei, benne egy harminc éves barátság, mese különféle apaságokról, lányokról és az ő világukról, de főként szabadságról és demokráciáról, amelyet az elképzelt és a megtalált Amerika egyszerre testesít meg.

Eléggé érdekesnek tűnik a történet, biztos vagyok benne, hogy számtalan olyan információ derül majd ki a szereplőkről a hosszú út alatt, amire egyáltalán nem számítunk majd.

Braun Róbert: Faltól alig Amerika, 21. Század Kiadó, 2019

Kép forrása: 21.szazadkiado.hu

 

szuletett_1982-ben.jpgCso Namdzsu: Született 1982-ben

Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van.
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak ebédet, mert így hamarabb kimehetnek az udvarra, hiszen nekik nagyobb a mozgásigényük.
Kim Dzsijong kikap az apukájától, mert molesztálták az utcán.
Kim Dzsijong remek munkaerő, de keresztülnéznek rajta, amikor előléptetésre kerülne sor.
Kim Dzsijong feladja karrierjét - családanya lesz, akár akarja, akár nem. És ő nem akarja.
Kim Dzsijong furán kezd viselkedni, és pszichiáterhez kerül.
Kim Dzsijong nem önmaga többé: végre rátalált önmagára.
Kim Dzsijong nem átlagos nő: Kim Dzsijong teljesen átlagos.

Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma - akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk.

Nagyon fontos témát feszeget ez a könyv, ezért is rettentően kíváncsi vagyok rá, plusz sohasem olvastam még koreai szerző művét.

Cso Namdzsu: Született 1982-ben, Athenaeum Kiadó Kft., 2019

Kép forrása: www.athenaeum.hu

jotet_lelkek.JPGAndrew Ridker: Jótét Lelkek

Arthur Alter bajban van. Egy középnyugati főiskola középszerű professzoraként nem tudja fizetni a jelzálogát, nála sokkal fiatalabb barátnője bármikor elhagyhatja, felnőtt gyerekei pedig szóba sem állnak vele. Ráadásul egy kellemetlen pénzügy is nyomasztja: nemrég elhunyt felesége, Francine titokban összekuporgatott egy kisebb vagyont, amelyet aztán a gyerekeikre hagyott.

A fiú Ethan, aki neurotikus remeteként él Brooklyn menő környékén, a lány pedig Maggie, aki kényszeres önmegtartóztatással próbál nemes életet élni. A családi házuk elvesztéséért aggódó Arthur kibékülés címszóval meghívja őket St. Louisba, ezzel azonban akaratlanul is ezeréves sérelmek és emlékek Pandora-szelencéjét nyitja ki - amelyek többsége Francine-hez kötődik, a nőhöz, akinek az élete talán kulcsot jelent mindannyiukhoz.

A New Yorkon, Párizson, Bostonon, St. Louison és egy kis zimbabwei városon átívelő Jótét lelkek fanyar humorú, érzelmes családtörténet Jonathan Franzen modorában, többek között arról, mit jelent ,,jó embernek" lenni. 

Egy családtörténet, amelyben látszólag nincs semmi különös. Mégis rengeteg felderítésre váró titkot rejt.

Andrew Ridker: Jótét Lelkek, Gabo Kiadó Kft., 2019

Kép forrása: gabo.hu

kate_morton.jpgKate Morton: Az órásmester lánya

1862 nyarán ifjú művészek maroknyi csoportja jelenik meg a Temze partján álló Birchwood kúriában. Vezetőjük a kimondottan szenvedélyes és kiemelkedően tehetséges Edward Radcliffe, a tervük pedig az, hogy a külvilágtól elzárkózva, ihletet keresve, alkotásba merülve töltik a nyarat. Mire tervezett tartózkodásuk véget ér, egy nő gyilkosság áldozata lesz, egy másiknak nyoma vész, eltűnik egy nagy értékű tárgy, és Edward Radcliffe élete romokban hever.
Másfél évszázad múltán Elodie Winslow, a fiatal londoni levéltáros egy mappában két látszólag összefüggéstelen dokumentumra bukkan: az egyik egy elragadó külsejű, Viktória-kori öltözéket viselő nő fényképe, a másik pedig egy művész vázlatfüzete, melyben felfigyel egy folyókanyarulatban álló, kétormú ház rajzára.
Vajon miért találja Elodie oly ismerősnek Birchwoodot? És ki lehet a régi fényképen látható fiatal nő? Fény derül-e valaha is a titkára?
Az órásmester lánya évszázadokon átívelő, lenyűgöző történet gyilkosságról, titkokról, rablásról, művészetről és szerelemről.

Korábban olvastam már egy könyvet a szerzőtől, és annak nagyon szerettem a hangulatát, az írónő stílusát, továbbá kedvelem a múltba visszatekintős történeteket is, így bízom benne, hogy ez a könyve is tetszeni fog.

Kate Morton: Az órásmester lánya, Cartaphilus Kiadói Kft., 2019.

Kép forrása: cartaphilus.hu

És végül, de nem utolsó sorban egy olyan regény, amihez folyton-folyvást visszakanyarodtak a gondolataim, ez lesz az egyik, amit biztosan be fogok szerezni:

ahol_a_folyami_rakok_enekelnek.jpgDelia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány, Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be, s alig érintkezik a környékbeliekkel.
Az első szerelem azonban Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Ám nem Tate az egyetlen, aki érdeklődik a különleges, magának való lány iránt...
Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő ,,Lápi Lányra" terelődik.
Az Ahol a folyami rákok énekelnek egyszerre fordulatos krimi, érzékeny fejlődésregény, valamint a vadon és az emberi lélek lenyűgöző természetrajza.

A leírás utolsó két sora teljesen össze is foglalja amiért kíváncsi vagyok erre a regényre, a borítójáról már nem is beszélve.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek, Libri Könyvkiadó Kft., 2019

Kép forrása: libri.hu

Természetesen korántsem ez a teljes lista az Ünnepi Könyvhétre megjelenő könyvek közül, de valahol meg kellett húznom a határt, és a számos rengeteg alkotás közül ezeket soroltam előre, amelyeket mindenképpen szeretnék elolvasni.

Ha kíváncsiak vagytok a a további újdonságokra , valamint a részletes programokra, dedikálásokra, az Ünnepi könyvhét oldalán tudtok informálódni: www.unnepikonyvhet.hu

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm ha hírét viszed, további friss tartalmakért kövess az Instagramon  valamint a Facebookon is, ahol még sok mindent megtalálsz.

süti beállítások módosítása